Tots Sants
Piccola Orchestra Gagarin
Piccola Orchestra Gagarin
Arriben a l’estudi i munten els instruments amb calma. El laberint de cables i ferros que surten de la guitarra preparada de Paolo Angeli demana temps i paciència. Quan ho tenen tot a punt es posen els seus vestits casolans d’astronauta soviètic, amb els cognoms enganxats al pit i les insígnies de l’antiga URSS que els donen un aire trist. Aquests vestits són les seves cuirasses. Les seves capes de superheroi. Transformats en la Piccola Orchestra Gagarin poden fer el que vulguin. Una música que no té nom però té història, la de cadascun d’ells i la que tenen en comú.

La Piccola Orchestra Gagarin són tres. Però si els sents tocar i tanques els ulls no sabries dir quantes veus hi ha ni on acaba una i comença l’altra. Paolo Angeli és el guitarrista sard que ha posat de cap per avall la tradició musical del seu poble, el ‘canto in re’, amb un instrument fet per ell mateix i recosit de cordes, molles, cables, dits metàl·lics i ventiladors. Oriol Roca, bateria de Barcelona format a Holanda, busca la manera més senzilla de dir allò més essencial a través de la percussió. Sasha Agranov, violoncel·lista nascut a Rússia i criat a Israel, va estudiar barroc i és feliç fent equilibris entre la música i el circ.

Poc després conèixer-se van fer un concert de música improvisada que es va convertir en disc, “Platos combinados” (Whatabout Music, 2010), i des d’aleshores han estat afinant una cal·ligrafia única. A La Casa Murada venien amb el repertori que han composat per al seu segon àlbum, “Vostok” (Whatabout Music, 2016). Són melodies pròpies arrelades en la música popular, en el jazz i en la música sarda, en la memòria de tot el que ha sentit i viscut cadascun dels tres astronautes. És una música al mateix temps antiga i nova, ancestral i que encara no ha aterrat. Una música que explora els racons de l’ànima, que quan menys t’ho esperes explota de joia i t’estremeix de dalt a baix. Es posen els seus vestits espacials apedaçats i viatgem tots, ells i nosaltres. Piccola Orchestra Gagarin et poden portar fins on vulguin.
CRÈDITS
Sasha Agranov: violoncel
Paolo Angeli: guitarra sarda preparada
Oriol Roca: percussió

Imatge:
Enregistrat per Macià Florit, Raimon Fransoy i Xavier Puig
a La Casa Murada
Editat per Macià Florit, Raimon Fransoy i Xavier Puig
a Elsabeth Produccions

So:
Enregistrat per Jordi C. Corchs a La Casa Murada
Mesclat per Jordi C. Corchs a Infusiones Musicales

Text:
Roger Roca

Cuina:
Oriol Frias i Olga Mias.

La Casa Murada, Març de 2016.