Tots Sants
Za!
ZA!
Mentre feien un concert a Galícia, Papa DuPau, guitarrista de Za!, va demanar al tècnic de so que apugés el volum del seu altaveu perquè no se sentia bé. "Súbeme el monitor, súbeme el monitor". Una d'aquestes frases que es repeteixen rutinàriament a les proves de so. Mentre demanava més volum al tècnic, se li va acudir gravar la frase al seu pedal de loop i reproduir-la en bucle. Spazzfrica Ehd, l'altra meitat de Za!, que no s'ho esperava, va agafar la idea al vol i de cop i volta era ajupit al terra, prement botons i fent girar potenciòmetres dels pedals d'efectes per distorsionar la veu del seu company. El vídeo d'aquest moment del concert és en algun lloc a Youtube, per si algú té curiositat.

D'aquell joc improvisat en va sortir una cançó, "Súbeme el monitor", que forma part del seu tercer disc, "Wanananai" (Gandula, 2013). És un exemple del que els fa especials. Za! fan una cosa que pocs adults saben fer. Agafen la realitat i la transformen en una cosa nova i pròpia. Com en un joc. Deformen els sons, la fonètica, els llenguatges musicals, els codis. Són com nens que a través de la música han dibuixat un món on tot està permès.

Ens expliquen que van arribar a La Casa Murada en cotxe sentint els Red Hot Chili Peppers, i després de gravar tres cançons del nou disc per a Tots Sants, van enfilar cap a Barcelona escoltant música Penderecki o algun compositor contemporani, no recorden exactament quin. "La Casa Murada ens va transformar, tio. Màgia", diu l'Ehd. El món és una gran bola de plastilina i ells tenen les idees més fantàstiques de tot el parvulari.
CRÈDITS
Papa DuPau: veu, guitarra i trompeta.
Spazzfrica Ehd: veu, bateria i teclats.

Imatge:
Enregistrat per Macià Florit, Raimon Fransoy, Xavier Puig i Marcos Ruiz
a La Casa Murada.
Editat per Raimon Fransoy i Xavier Puig
a Elsabeth Produccions

So:
Enregistrat per Jordi C. Corchs a La Casa Murada.
Mesclat per Jordi C. Corchs a Infusiones Musicales.

Text:
Roger Roca.

Cuina:
Olga Mias.

La Casa Murada, Març de 2013.
El Calentito #1
Empatando
Gran Muralla China
La Maquinaria Está Engrasada
Súbeme El Monitor